Výstava Zbieg okoliczności

ZbiegCentrum kultury a vzdělávání Moravská Ostrava (CKV) připravilo další originální výstavu. Tentokrát je zaměřena na zahraniční autory. Zájemci ji najdou ve Vile Hanse Ulricha (Sokolská tř. 175,  Moravská Ostrava a Přívoz) od 14. června do 27. července.  Čtyři umělci v ní přibližují trendy polského výtvarného umění. Výstava s názvem Zbieg okoliczności je sestavena z děl autorů: Slawomira Kuszczaka, Paweła Fliegera, Ady Jurczak-Łowki a Zbigniewa Szota. Vstupné na výstavu ve Vile Hanse Ulricha činí 50 korun. Děti, studenti a senioři zaplatí 30 Kč.

Slawomir Kuszczak působí na Akademii výtvarných umění v Poznani od roku 1990. Vlastní malby, kresby a grafiky prezentoval na desítkách samostatných a kolektivních výstav v Polsku i v zahraničí.

Paweł Flieger začal studovat Akademii výtvarných umění v Poznani (Fakulta malby) v roce 2000. Zabývá se malbou, grafikou i kresbou. Jeho díla odkazují mimo jiné na fenomén pozorování, sledování a komentování chování a životů jiných lidí v éře sociálních médií.

Ada Jurczak-Łowkis získala v roce 2022 zvláštní cenu rektora Univerzity umění Magdaleny Abakanowiczové. Ve své tvorbě se zabývá tématy násilí a nerovnosti.

Zbigniew Szot studoval na Univerzitě umění Magdaleny Abakanowiczové od roku 1981. Svá díla prezentoval na mnoha samostatných i kolektivních výstavách v Polsku i zahraničí, například v Řecku, Japonsku, Kanadě a Německu. Jeho tvorba zahrnuje malbu, digitální grafiku, kresbu, prostorové aktivity a scénografii.

Foto: Dílo Slawomira Kuszczaka z cyklu Egalite, Liberte, Raison