Šikmý kostel na scéně Divadla Petra Bezruče

Knižní bestseller Šikmý kostel spisovatelky Karin Lednické (narodila se v Karviné, vyrostla v Havířově a nyní žije v Ostravě) se dočkal dramatizace v ostravském Divadle Petra Bezruče. Její velmi očekávaná světová premiéra byla naplánována na pátek 22. dubna 2022. Stejně jako v románu nyní na jeviště vstoupily postavy, jejichž osudy byly spjaté s Karvinskem a Ostravou, s rozvojem důlního průmyslu, jenž mnohdy tragicky zasáhl jednotlivce i hornické společenství.

Adaptaci románové kroniky vytvořila dramatička Anna Saavedra, která v minulosti napsala pro uvedené divadlo hru Heda Gablerová: Teorie dospělosti. V nové inscenaci hraje celý herecký soubor DPB. Postava vypravěče a posledního obyvatele staré Karviné připadla Norbertu Lichému. Barboru, jejíž osud poznamenalo důlní neštěstí z roku 1894, nastudovala Barbora Křupková. Barbořinu přítelkyni Julku, která měla odvahu postavit se proti společenským konvencím, ztvárnila Markéta Matulová, a muže jejího života (Jurka) Vojtěch Johaník (oba jsou na snímku Jiřího Zerzoňě). 

Stejně jako knižní předloha je inscenace nevšedním svědectvím o životech obyčejných lidí, do nichž vstoupily války, zásadní politické změny i četné národnostními sváry.

Představení s herci Divadla Petra Bezruče nastudovala režisérka Janka Ryšánek Schmiedtová.