Inscenace Špinarka – světová premiéra

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je spinarka_1.jpg.První premiérový titul v nové divadelní sezoně Divadla Petra Bezruče má název Špinarka (hraje se od 3. září 2021). Hru napsal slovenský herec, dramatik a režisér Tomáš Dianiška. Předlohou pro ni se stal život pěvecké hvězdy Věry Špinarové. Titulní roli legendy české populární hudby nastudovala Markéta Matulová. Autor hry, který je zároveň režisérem inscenace, zachytil Věrčin osud od školních let až do doby, kdy po sametové revoluci zůstala dříve tolik obdivovaná zpěvačka bez práce a její comeback byl zatím v nedohlednu.

Tomáš Dianiška (1984) dlouhodobě působí v ČR. Patří k autorům, kteří ve svých dramatických dílech zobrazují pocity své generace. Zároveň se již zaměřil i na historická témata. Pro Divadlo Petra Bezruče dříve napsal hru Transky, body, vteřiny, zachycující osud intersexuální, proslulé československé atletky Zdeny Koubkové. Za její inscenaci pak získal Ceny divadelní kritiky 2019 (v kategoriích inscenace roku a poprvé uvedená česká hra roku). Titul byl nominován i na Cenu Marka Ravenhilla.

O hře Špinarka Tomáš Dianiška uvádí: „Velice mě baví moderní československé dějiny. Když budu cynický, řeknu, že Špinarová je ideální představitelka postavy, která prochází divokým 20. stoletím. Její turbulentní život nabízí po dramatické stavbě skvělý oblouk. Je to jako psát komiksový film o zrodu super hrdiny. Je to story talentované osobnosti, kterou nechápavá společnost zničí (v případě Špinarové naštěstí jenom na pár let). Je to v podstatě téma, které mě na divadle nejvíc zajímá. Tenká linie mezi slávou a pohrdáním… Nebojím se být drzý a nemusím k ní přistupovat s posvátnou pietou.“

Markéta Matulová působí v DPB od roku 2015. Její první rolí na tamním jevišti byla Helena ve Zbabělcích. Do DPB ji převedla tehdejší umělecká šéfka Janka Ryšánek Schmiedtová, která si Matulové všimla v Městském divadle Zlín. V Ostravě dostala Markéta řadu příležitostí.  Nastudování postavy Věry Špinarové je pro ni mimořádnou šancí podtrhnout svůj výrazný herecký i pěvecký talent. V inscenaci Špinarka zpívá živě s kapelou vedenou Janem Gajdicou, jejíž členové legendární zpěvačku znali.

Na fotografii Jiřího Zerzoně: Jakub Burýšek (bratr Luboš) a Markéta Matulová (Věra)