Jeunesses musicales 14. března 2013

V úvodu třetího koncertu cyklu Janáčkovy filharmonie Ostrava Jeunesses musicales 14. března (od 18 hodin) se ve společenském sále Domu kultury města Ostravy představí tři mladinké klavíristky, které se podělí o jednotlivé věty Mozartova Klavírního koncertu A dur. Jsou to Klara Dedoni (ZUŠ E. Runda, Ostrava), Lada Bubíková (ZUŠ B. Martinů, Havířov) a Dung Hoang Phan (ZUŠ Sokolská, Ostrava). Dále vystoupí Barbora Durďáková – klarinet (JKGO), Lukáš Kolek (JKGO) – saxofon, Dechový orchestr Májovák, Janáčkova filharmonie Ostrava a dirigent Aleš Kománek.

Program:
W. A. Mozart: Koncert pro klavír a orchestr A dur
C. M. von Weber: Concertino pro klarinet a orchestr
A. K. Glazunov: Koncert pro saxofon a orchestr
Petr I. Čajkovskij: Slavnostní předehra 1812

,,Aleš Kománek (*1982) je absolventem Janáčkovy konzervatoře v Ostravě ze třídy Karla Brii a hudební fakulty AMU v Praze, kde studoval s vynikajícími výsledky pod vedením Tomáše Koutníka, Leoše Svárovského a Jiřího Bělohlávka. Jako postgraduální student oboru orchestrální dirigování studoval dále na Universität für Musik und darstellende Kunst ve Vídní ve třídě Marka Stringera, přímého žáka Leonarda Bernsteina. Mistrovské kurzy absolvoval u profesora dirigování pařížské konzervatoře Zsolta Nagye. Operní kurzy pak pod vedením Norberta Baxy a Dwighta Bennetta.
Aleš Kománek pracoval opakovaně s Janáčkovou filharmonií Ostrava, Plzeňskou filharmonií, Komorním orchestrem pražských symfoniků, Jihočeskou komorní filharmonií České Budějovice, Západočeským symf. orch. Mariánské lázně a Symfonickým orchestrem AKS. Mimo to spolupracoval také s Filharmonií Rzezsow , Orchestrem Spirit of Europe, Pražským komorním filharmonickým sborem, Moravským komorním sborem, souborem opery Ústí nad Labem a ansámblem pro soudobou hudbu Prague Modern, složeným z předních členů Pražské komorní filharmonie.“

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *