Zakladatelku kavárny Avion|Noiva připomene Kámen zmizelých

Kámen zmizelých se dostane i na česko-polskou hranici. V předposlední říjnový den před budovou čítárny a kavárny Avion|Noiva v Českém Těšíně odhalí Stolperstein, kámen zasazený do chodníku na památku Rozálie Wiesner. Slavnostní akt začíná 30. října ve 14 hodin před budovou Avion|Noiva

„Stolpersteine – Kameny zmizelých – jsou akcí německého umělce Guntera Demniga z Kolína nad Rýnem na upomínku obětí holocaustu a nacistického režimu. Díky iniciativě Spolku AVION podpořené městem Český Těšín položí pan Demnig vedle budovy kavárny Avion pamětní kamen se jménem její majitelky Rozálie Wiesner,“ vysvětluje básnířka a překladatelka Renata Putzlacher-Buchtová, která věnovala úsilí připomínce zašlé slávy kavárny založením spolku AVION a stála za nápadem vrátit ojedinělou kruhovou stavbu na místo, kde stála před válkou.
Rozálie Wiesner měla významný vliv na život ve městě. Díky ní vznikla v roce 1933 přímo nad Olzou vizionářská budova podniku, který se stal centrem společenského života obou Těšínů a nesmazatelně se vryl do paměti lidí i historie města. Wiesner zahynula před 70 lety v koncentračním táboře v Osvětimi. „Části rodiny se podařilo zachránit, a tak nám bude potěšením přivítat na slavnosti její pravnučky,“ dodává Putzlacher-Buchtová, která píše knihu mezi jinými o židovské podnikatelce a jejím podniku.
O genius loci kavárny již bylo napsáno mnoho, zpívá o ni ve své písni i Jarek Nohavica. Budova byla zbourána na konci války Němci. Parcela stála prázdná více než šedesát let. Městu Český Těšín se podařilo získat prostředky z Evropské unie a na původním místě vznikl objekt čítárny a kavárny, který navazuje na předválečný projekt podniku.

Projekt Stolpersteine postupně expandoval za německé hranice a dnes probíhá jeho realizace i v Rakousku, Itálii, Nizozemsku, Belgii, Francii, Polsku a Maďarsku, na Ukrajině, v Norsku a Dánsku. K dnešnímu dni bylo položeno přes 23 tisíc kamenů ve stovkách evropských měst. První české Stolpersteiny byly položeny v Praze a v Kolíně na podzim 2008.
Kameny měří deset krát deset centimetrů, jsou vyrobeny z betonu a z vrchní strany mají mosaznou destičku, ve které je vyryto jméno a osud zmizelého obyvatele.

(ha)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *